Logo
Gezicht op dorp

Transport van goederen in Gambia:

Goede transportmogelijkheden zijn voor een producent een eerste vereiste om zijn producten vers bij de klant aan te leveren.

transport per bootTransport tussen de groeikernen.
ZeeGam wil een toerbeurtvracht opzetten tussen de verschillende accommodaties waar de lokale bevolking ook gebruik van kan maken. In de beginperiode kan dat bijlading zijn voor de vrachtwagen van de stichting en later als het transportvolume toeneemt, kan de intensiteit worden opgevoerd, waarbij dan als einddoel moet worden bereikt:
Een zelfstandige dienst, die ook het transport doet voor de stichting.
Als in dit onderdeel van het project voorzien kan worden van een redelijk startkapitaal dan kan dit een van de eerste renderende projecten worden binnen de groeikernopzet.

 

Huidige situatie
Transport van goederen wordt in Gambia creatief opgelost. Het personenvervoer is redelijk goed geregeld. Er rijden bussen en taxi’s, dit zijn weliswaar oude versleten auto’s, maar organisatorisch zit het goed in elkaar. Bepaalde producten, zoals een zak rijst of zelfs geiten en kippen, kunnen zonder al te veel problemen met het personenvervoer mee.
Het wordt pas een probleem als de goederen bedoeld zijn voor bouwwerken.
Denk aan cement, balken, golfplaten enz. Vooral als afmetingen, grotere aantallen en gewicht een rol spelen.

transport per bootVoor beelden van het nuttige effect van vervoer:
We gaan er van uit dat alle 10 de kernen dezelfde watertechnieken gebruiken waarbij de pompen en generatoren het meest belangrijk zijn. Als er een onderdeel defect gaat kan men dit snel van een andere plaats aanvoeren. Men kan dan ook een revisiesysteem opzetten en de pompen en generatoren regelmatig meenemen naar een reparatieplaats aan de westkust. Hierdoor kan het grootste probleem, onderhoud en reserveonderdelen, meteen bij de basis worden opgelost.
Bouwmaterialen en machines voor de bouw zullen regelmatig vervoerd moeten worden.

Streven naar een zelfstandig transport organisatie ( bv. van Gent en Loos, D.H.L.)
Ook in de geschiedenis van Europa kunnen we lezen dat de economie gaat groeien als men transport gaat regelen. Je moet hier dan denken aan de woorden postkoets, beurtvaart, van Gent en Loos, D.H.L. ZeeGam wil daarom tussen de tien groeikernen een professionele vrachttransport organisatie helpen opzetten.

Doel transport organisatie.                   

  1. Betrouwbaar vervoer, voor goederen en toeristen
  2. Handel mogelijk maken met de stad.
  3. Aanvoer van goederen kan worden geregeld via telefonische bestelling en korte levertijden via beurtvracht.
  4. Kostenbesparing voor transport. Men moet er dan niet meer zelf om, door dat nu deelvracht mogelijk is.
Laatste wijziging op 29.06.2009